Geschiedenis van Economie

In het verleden hebben we inmiddels al verschillende keren een economische crisis mee moeten maken, op deze pagina kunt u hier meer over lezen.

Crisis in 1929

In het begin van de 20e eeuw stortte in New York de effectenbeurs in met alle gevolgen van dien. Door de enorme dalingen op de effectenbeurs kregen we wereldwijd te maken met hoog conjunctuur. Wat in het begin erg mooi lijkt door de lage werkloosheid en hoge lonen blijven de prijzen net zo hard mee stijgen (inflatie).

Door dat de economie te hard ging groeien konden heel veel bedrijven  de productie niet meer bijhouden. De prijzen gingen dus drastisch omhoog en er werd veel te veel geld uitgegeven.

De economie raakte op dit moment in een depressie, en de koersen blijven dalen tot 1932. Omdat de beurs in America crashte (America was verantwoord voor 40% van de wereldwijde industriële productie) werd er wereldwijd onder geleden. Uiteindelijk heeft het tot 1954 geduurd voor dat de koersen weer hersteld waren.

Internetzeepbel

In de periode van 1997 tot en met 2000 heeft onze economie te maken gehad met een internetzeepbel. In deze periode werd het internet razend populair en werden er talloze bedrijven opgericht. Mensen gingen speculeren en konden makkelijk aan durf kapitaal komen.

Het was dat de bevolking massaal ging investeren in bedrijven die het achteraf gezien niet waard waren. In deze periode kwamen ook een aantal schandalen aan het ligt van o.a. Ahold en EON.

In Nederland viel deze recessie tegelijk aan de invoering van de euro. Dit bracht als voordeel mee dat de koersen stopten met schommelen. Het heeft uiteindelijk tot 2003 geduurd tot dat de koersen weer helemaal hersteld waren.

Huidige krediet crisis

In het jaar 2007 begon in Nederland de kredietcrisis, de crisis waar we tot op de dag van vandaag in verkeren. Het begon in America (VS), de huizenmarkt stortte in omdat er een aantal hypotheek verkopers waren die mensen opzadelde met hypotheken die veel te duur waren.

Veel mensen gingen failliet en konden hun hypotheken niet meer betalen en verloren daardoor hun huis aan de bank. De banken profiteerde hier van en verkochten de huizen weer met winst.

Uiteindelijk hielden de prijzen van de huizen op met stijgen waardoor banken bleven zitten met de schuld die bij hun achter bleef. Er werd altijd gedacht dat het financiële stelsel in de VS goed in elkaar stak maar bleek achteraf toch de nodige tekenen van zwakte te vertonen.

Het gevolg hier van was dat de banken stopten met het lenen van geld aan elkaar. Door de grote verliezen van banken door de slechte huizenmarkt bleven zij met schulden zitten en kregen ze geen nieuwe leningen meer. Hierna werd duidelijk dat de banken er slechter voor stonden zonder dat mensen dit hadden zien aankomen.

Op dit moment is het nog steeds duidelijk te merken dat het nog niet goed gaat, mensen kunnen geen hypotheken of leningen afsluiten. De rentes zijn veel te hoog en het maximaal te lenen kapitaal te laag.

De inflatie blijft op dit moment ook nog steeds stijgen, ons geld word dus minder waard en de verwachten zijn ook niet dat het loon net zo hard mee stijgt. Enkele experts geven aan dat Nederland het zal moeten gaan doen met minder welvaart.

Momenteel worden er nieuwe plannen gemaakt voor bezuinigingen voor een totaal van 18 miljard tot 2015. Er word momenteel nog steeds onderhandeld  over de bezuinigingen en de tijd zal ons leren.